Verder winkelen

Tempo Training bij revalidatie: optimaliseren van herstel en voorkomen van blessures

Bij de revalidatie van blessures is elke stap in het proces van belang om een volledig en blijvend herstel te waarborgen. Onder de methoden die aan populariteit winnen in de velden van fysiotherapie en revalidatie, bewijst "Tempo Training" een krachtige strategie te zijn om patiënten veilig te helpen vooruitgaan richting een optimaal herstel.

wat-is-tempo-training

Wat is tempo training?

"Tempo Training" is een trainingsbenadering die zich richt op de snelheid waarmee je je oefeningen uitvoert. Het houdt in dat je de snelheid van je herhalingen manipuleert om specifiek de kracht, spiermassa of het uithoudingsvermogen te verbeteren.

Er worden over het algemeen vier cijfers gebruikt om het tempo van een oefening te definiëren. Bijvoorbeeld, een tempo kan worden omschreven als 2-0-1-0:

  • Het eerste nummer vertegenwoordigt de tijd (in seconden) die het kost om de excentrische (of negatieve) fase van de oefening uit te voeren. Dit is over het algemeen het deel van de oefening waarbij de spier langer wordt.
  • Het tweede nummer staat voor de pauzetijd op het punt van maximale spanning.
  • Het derde nummer vertegenwoordigt de tijd die het kost om de concentrische (of positieve) fase van de oefening uit te voeren, over het algemeen het deel van de oefening waarbij de spier korter wordt.
  • Het vierde nummer vertegenwoordigt de pauzetijd aan het einde van de beweging.

Bijvoorbeeld, bij een squat zou een tempo van 2-0-1-0 betekenen dat je naar beneden gaat (excentrische fase) in 2 seconden, geen pauze onderin, weer omhoog komt (concentrische fase) in 1 seconde, en geen pauze bovenaan voordat je opnieuw begint.

Tempo Training kan worden gebruikt om de trainingsaanpak te diversifiëren tijdens revalidatieperioden of bij verschillende prestatiebenaderingen.

Waarom is Tempo Training essentieel in revalidatie?

Talrijke wetenschappelijke studies (1, 2, 3, 4, 5, 6) hebben de effectiviteit van het integreren van Tempo Training in revalidatieprotocollen voor blessures bevestigd. 

Het fundamentele concept van Tempo Training is gebaseerd op het ritme waarin een oefening wordt uitgevoerd. In de revalidatie benadrukt deze aanpak langzamere bewegingen, wat een veilige progressie mogelijk maakt, correcte uitlijning van de vorm en een aanhoudend herstelproces, met verminderd risico op het terugkeren van de blessure.

Tempo Training, een aanpak gebaseerd op de snelheid van beweging, biedt een nieuwe dimensie aan revalidatie. Door tempogetallen te gebruiken om de duur van de excentrische en concentrische fasen van een oefening te definiëren, maakt deze methode een precieze, progressieve beheersing van beweging mogelijk. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van excentrische weerstandstraining, gekenmerkt door een langzaam tempo (typisch 3-5 seconden) tijdens de neerwaartse fase van een beweging, gunstig gebleken bij het behandelen van blessures zoals Achillespeesrupturen, patellatendinitis en verschillende knieblessures. Op dezelfde manier beoogt langzame weerstandstraining, die gecontroleerde tempo's hanteert tijdens zowel de opwaartse als de neerwaartse fase van een oefening, onnodige stress op beschadigd weefsel te verminderen, waardoor een veiligere en effectievere genezing wordt bevorderd. Deze benaderingen bevorderen een progressieve toename van de spierbelasting, wat het herstel faciliteert en het risico op terugval minimaliseert.

In de context van revalidatie bewijst Tempo Training om verscheidene redenen onschatbaar te zijn:

  1. Herstel van bewegingsbereik: Door het tempo te beheersen, kunnen patiënten aan flexibiliteit en mobiliteit werken zonder de veiligheid in gevaar te brengen.
  2. Gerichte spierversterking: Door het tempo aan te passen, kunnen specifieke verzwakte of aangetaste spieren doelgericht worden versterkt.
  3. Verbeterde neuromusculaire controle: Tempo Training bevordert de ontwikkeling van motorische controle en coördinatie.
  4. Veilige progressie: Door het tempo, de belasting en complexiteit aan te passen, boeken patiënten vooruitgang met minimaal risico.
  5. Correctie van bewegingsdysfuncties: Tempo Training helpt onevenwichtigheden en slechte bewegingspatronen te corrigeren.
  6. Pijnbeheer: Gecontroleerde tempo's helpen bij het beheersen van pijn terwijl ze genezing bevorderen.

    Klik hier en lees de wetenschappelijke publicatie over de behandeling van achillestendinopathie


Om je een duidelijk beeld te geven hebben we hieronder enkele voorbeelden in kaart gebracht.

tempo-1-3-1-3

Tempo 1 – 3 – 1 – 3

 

  • Focus: Lang vasthouden aan het begin en einde van de beweging.
  • Voordeel: Verbeteren van houdingsuithoudingsvermogen en motorische controle.
  • Voorbeeld: Duwoefening om stabiliteit te herstellen in de schouderbladen en rotator cuff.
tempo-2-0-1-0

Tempo 2 – 0 – 1 – 0

 

  • Focus: Functionele beweging en ontwikkeling van kracht en snelheid.
  • Voordeel: Algemene kracht / conditie.
  • Voorbeeld: Squats voor patellapeestendinopathie in het eindstadium.
tempo-3-1-3-1

Tempo 3 – 1 – 3 – 1

 

  • Focus: Langzame excentrische concentrische fase ("tijd onder spanning").
  • Voordeel: Spieropbouw / hypertrofie.
  • Voorbeeld: Squats vroeg na een ACL-blessure om een verzwakte quadriceps-spier te herstellen.
tempo-0-1-0-1

Tempo 0 – 1 – 0 – 1


Een van de onze partners (KINVENT uit Frankrijk) die hebben de "Tempo Training" geintergreerd in hun Kinvent Physio App. De producten die je gebruikt in combinatie met de app zijn volledig afgestemd op jou en jouw lichaam en kunnen dus, als jij tijdens een uitvoering van een tempo de app gebruikt, alles meten en real-time inzichtelijk maken wat je op dat moment aan het doen bent.

Optimaliseer je revalidatie met Kinvent

De Kinvent fysio-applicatie biedt een platform voor de efficiënte toepassing van Tempo Training in het revalidatieproces. Op jouw app kun je het tempo van elke oefening flexibel aanpassen, precies afstemmen op de specifieke doelstellingen van de patiënt. Deze functie geeft je precieze controle over de duur van elke bewegingsfase, waardoor je je trainingsprogramma kunt aanpassen aan de behoeften van je patiënt.

Tempo Training met Kinvent zorgt voor een hoge betrokkenheid van de patiënt. Dankzij biofeedback worden patiënten geleid door het opgelegde ritme, wat hen helpt om hun bewegingen te synchroniseren met het voorgeschreven tempo. Deze functie maakt het mogelijk om de bewegingen van de patiënt nauwkeurig af te stemmen op het aanbevolen tempo, wat de revalidatie effectiever en gerichter maakt.

Meet je voortgang met Tempo Training

De Kinvent applicatie biedt een scala aan tools voor effectieve monitoring van de voortgang van de patiënt. De evolutie van tempo succespercentages in de loop van de tijd geeft een concreet overzicht van verbeteringen in bewegingsuitvoering. Daarnaast bieden spierbeoordelingen een algeheel begrip van fysieke ontwikkeling en voortgang.

Deze informatie vormt een solide basis voor het maken van geïnformeerde aanpassingen aan trainingsroutines, met als doel optimale resultaten te behalen voor elke individuele patiënt.

Tempo Training met Kinvent biedt een wetenschappelijk onderbouwde aanpak om herstel te versnellen en blessures te voorkomen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor effectievere, gepersonaliseerde revalidatie.

Referenties voor dit artikel

  • Blazevich, A. J., Cannavan, D., Coleman, D. R., & Horne, S. (2007). Influence of concentric and eccentric resistance training on architectural adaptation in human quadriceps muscles. Journal of Applied Physiology, 103(5), 1565–1575.
  • Beyer, R., Kongsgaard, M., Hougs Kjær, B., Øhlenschlæger, T., Kjær, M., & Magnusson, S. P. (2015). Heavy, slow resistance versus eccentric training as treatment for Achilles tendinopathy: a randomized controlled trial. The American journal of sports medicine, 43(7), 1704–1711.
  • Kaminski, T. W., Wabbersen, C. V., & Murphy, R. M. (1998). Concentric versus enhanced eccentric hamstring strength training: clinical implications. Journal of athletic training, 33(3), 216.
  • Potier, T. G., Alexander, C. M., & Seynnes, O. R. (2009). Effects of eccentric strength training on biceps femoris muscle architecture and knee joint range of movement. European journal of applied physiology, 105(6), 939–944.
  • LaStayo, P. C., Woolf, J. M., Lewek, M. D., Snyder-Mackler, L., Reich, T., & Lindstedt, S. L. (2003). Eccentric muscle contractions: their contribution to injury, prevention, rehabilitation, and sport. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 33(10), 557–571.
  • Kongsgaard, M., Kovanen, V., Aagaard, P., Doessing, S., Hansen, P., Laursen, A. H., … & Magnusson, S. P. (2009). Corticosteroid injections, eccentric decline squat training, and heavy, slow resistance training in patellar tendinopathy. Scandinavian journal of medicine & science in sports, 19(6), 790–802.

Wil jij dat bovenstaand artikel door iemand anders wordt gelezen?
Deel dit artikel dan op jouw favoriete platform met de volgende buttons: